Jedzenie śniadania nie zawsze jest najłatwiejsze, ale jeśli chcesz zachować zdrowe ciało, istnieją 3 pomysły na zdrowe kompletne śniadanie, które możesz wypróbować. Są to: Parfaity z jogurtem greckim, Bananowa zapiekana owsianka i Twarogowe miseczki śniadaniowe. Te zdrowe śniadania są świetne dla utrzymania cię pełne do pory obiadowej, a oni są pyszne zbyt!
Bananowa owsianka
Zdrowe, kompletne śniadanie to świetny sposób na rozpoczęcie dnia. Owsianka zapiekana z bananami to idealny przepis na to. Jest łatwa do zrobienia i pełna zdrowych składników.
Dodanie odrobiny cynamonu do przepisu dodaje trochę ciepła i smaku. Możesz również dodać mielone ziele angielskie lub zastąpić cynamon mieloną gałką muszkatołową.
Bananowa zapiekana owsianka może być wykonana z dowolną kombinacją składników, które masz w swojej kuchni. Jest łatwa do wykonania, a do tego wegańska i bez cukru rafinowanego – fragment ten jest manifestacją pracy zespołu redakcyjnego portalu Dzieci w Sieci.
Jeśli chcesz, aby przepis był nieco bardziej zdrowy, możesz dodać trochę mielonego siemienia lnianego do mieszanki. Te nasiona są kompletnym białkiem i są bogate w błonnik pokarmowy. Są one również bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Pieczona owsianka to świetne śniadanie, które można przygotować z wyprzedzeniem. Jest to zdrowa alternatywa dla płatków śniadaniowych i możesz ją łatwo przechowywać w lodówce lub zamrażarce. Jest również bogata w białko, błonnik i witaminy. Możesz dodać dodatkowe dodatki, takie jak pokrojone banany, masło migdałowe i wiórki czekoladowe.
Możesz przygotować ten przepis na patelni lub w misce. Jeśli robisz go w misce, będziesz potrzebował dużej miski. Możesz również użyć patelni do pieczenia 8×8, ale będziesz musiał posmarować ją nieprzywierającym sprayem do gotowania.
Bananowa zapiekana owsianka może być podawana na ciepło lub na zimno. Możesz ją również odgrzać rano. Możesz ją podawać jak płatki śniadaniowe lub z ulubionym mlekiem nie zawierającym nabiału. Możesz też dodać swoje ulubione mix-iny.
Jeśli chcesz, aby ten przepis był bezglutenowy, możesz zastąpić mleko wegańskim owsem. Możesz również pominąć olej kokosowy, jeśli robisz go bez orzechów.
Bananowa zapiekana owsianka jest łatwa do wykonania. Wymieszanie i upieczenie zajmuje kilka minut, a skończysz z pysznym, zdrowym śniadaniem. Owsianka będzie się dobrze trzymać w lodówce do pięciu dni.
Niezależnie od tego, czy szukasz zdrowego śniadania, czy przygotowujesz posiłek, pokochasz smak bananowej zapiekanej owsianki.
Twarogowe miseczki śniadaniowe
Użycie twarogu jako bazy do miseczki śniadaniowej to świetny sposób na zwiększenie spożycia białka o poranku. Ten bogaty w składniki odżywcze pokarm jest dobrym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Ta żywność jest również bogata w przeciwutleniacze, które mogą zmniejszyć ryzyko choroby.
Twarożek jest również niedrogim pokarmem, który zapewnia dużą ilość białka. Ten pokarm nie jest tak gęsty kalorycznie jak jego odpowiedniki mleczne, więc jest to świetny pokarm do dodania do diety low-carb. Twarożek ma również niską kwasowość, więc dobrze łączy się z pikantnymi dodatkami.
Twarożek robi też świetne smoothie, więc zrób z niego smoothie bowl używając niektórych z wyżej wymienionych składników. Twarożek sprawi, że Twoje smoothie będzie wyjątkowo kremowe. Możesz dodać banana, jeśli chcesz, a on wchłonie część wilgoci, gdy ostygnie.
Ta wytrawna miska jest świetna o każdej porze dnia, ale szczególnie dobrze sprawdza się na śniadanie. Twarożek w tym daniu jest połączony z pyszną mieszanką świeżych warzyw. Ten przepis najlepiej podawać z dużą ilością soku z cytryny.
Najlepsze jest to, że możesz zachować świeżość tego posiłku do czterech dni w szczelnym pojemniku w lodówce. Możesz również dodać swoje ulubione dodatki, takie jak bekon lub kiełbasa śniadaniowa. Twarożek w tym daniu dobrze komponuje się z każdym pikantnym dodatkiem, więc nie krępuj się go mieszać.
Możesz również przygotować bogate w składniki odżywcze smoothie z połączenia twarogu, płatków owsianych i mleka. Możesz dodać do niego swoje ulubione owoce, w tym banany i truskawki. Jeśli szukasz smoothie o niskiej zawartości węglowodanów, możesz zrobić je z przepołowionych pomidorków i jajka na twardo. Możesz również dodać trochę opiekanej pepitki.
Najlepsze jest to, że możesz zrobić z tego zdrowe śniadanie dla jednej osoby. Twarożek w tym daniu to świetny sposób na zwiększenie ilości białka o poranku, a Ty możesz podać je z ulubionymi dodatkami.
Parfaity z jogurtem greckim
Niezależnie od tego, czy próbujesz utrzymać wagę, czy po prostu szukasz szybkiego i sycącego śniadania, parfaity z jogurtem greckim mogą być tym, czego szukasz. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia, który może zapewnić Ci sytość na wiele godzin. Dodanie świeżych owoców zapewnia również dodatkowe witaminy i składniki odżywcze.
Jeśli chcesz wykazać się kreatywnością, spróbuj dodać różne dodatki. Możesz wymieszać je, dodając do jogurtu masło orzechowe, nasiona chia, nasiona lnu i inne zdrowe składniki. Dodanie jagód do parfaitów to świetny sposób na dodanie słodyczy, a także dodatkowej zawartości witamin i minerałów.
Jeśli szukasz zdrowszej wersji, możesz spróbować zrobić własną granolę. Możesz zrobić granolę w domu i możesz ją przechowywać nawet przez dwa miesiące. Dzięki temu nie będziesz musiał się martwić o dodany cukier.
Aby zrobić swoją granolę, zacznij od pokrycia płatków owsianych olejem kokosowym. Dzięki temu będą one miękkie w środku. Możesz również dodać odrobinę miodu, jeśli wolisz.
Następnie ułóż niewielką ilość granoli na górze słoika. Można jej użyć jako dolnej warstwy, a pozostałe owoce dodać na wierzch. W ten sposób nie stracisz tekstury granoli.
Jeśli szukasz szybkiego i zdrowego śniadania, spróbuj zrobić parfait z jogurtem greckim. To łatwy do wykonania i pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Jest to również świetna opcja dla osób w podróży.
Jeśli nie masz czasu na zrobienie własnej granoli, możesz kupić ją w sklepie. Zazwyczaj nie mają one dodatku cukru i są zapakowane w białko. Możesz również użyć swoich ulubionych owoców. Na przykład mango i banany tworzą wspaniałe tropikalne jogurtowe granola parfait. Możesz również użyć kiwi lub papai, aby uzyskać bardziej egzotyczny jogurt granola parfait.
Jeśli chcesz zrobić parfait wypełnione białkiem, możesz wymieszać trochę jogurtu z nasionami chia. Nasiona chia są pełne kwasów tłuszczowych omega-3 i przeciwutleniaczy. Następnie dodaj do tej mieszanki odrobinę mleka.
Jajko w dziurce
Niezależnie od tego, czy szukasz niedrogiego i zdrowego śniadania, czy szybkiego lunchu, Jajko w dziurce to szybki i pyszny sposób na rozpoczęcie dnia. Z zaledwie kilku składników, ten przepis na śniadanie może być gotowy w kilka minut.
Jajka są bogatym źródłem białka i innych ważnych składników odżywczych. Są pyszne z różnymi składnikami, w tym ze świeżymi ziołami, pomidorami lub awokado. Możesz podać Egg in a Hole z dodatkiem do dania głównego lub jako część kompletnego śniadania.
Egg in a Hole można przygotować na patelni, w piekarniku lub na blasze do pieczenia. Tradycyjnie, przepis jest wykonany z masłem. Jeśli chcesz dodać więcej smaku, spróbuj dodać odrobinę oliwy z oliwek. Niezależnie od tego, czy użyjesz chleba pełnoziarnistego, czy też chleba tostowego, będziesz w stanie przygotować doskonałe jajko w dziurce.
Zanim zaczniesz gotować swoje jajka, będziesz chciał się upewnić, że Twoja patelnia jest dobrze przyprawiona. Patelnia powinna być nieprzywierająca, aby jajko nie przywierało. Patelnia powinna być również ciepła. Kiedy jajko jest gotowe do gotowania, przenieś je na talerz. Następnie odwróć je, aby ugotowało się z drugiej strony.
Możesz również użyć szklanego kubka, aby wyciąć otwór. Ułatwi to wyjęcie jajka po ugotowaniu. Szklany kubek pomoże również rozbić jajko w otworze. Możesz również dodać pieprz lub sól do jajka w dziurce.
Po ugotowaniu jajek, możesz je zjeść tego samego dnia lub przechowywać w szczelnym pojemniku do trzech dni. Możesz je również podawać z herbatą lub kawą. Są świetnym uzupełnieniem owsianki, owoców lub smoothie.
Egg in a Hole to klasyczny przepis na śniadanie, który możesz zrobić w mniej niż pięć minut. Najlepsze jest to, że możesz podać tę pyszną i pożywną kanapkę śniadaniową z daniem dodatkowym lub przekąską.