Niezależnie od tego, czy lubisz zimne czy ciepłe jedzenie, musisz pamiętać, że może ono wpływać na Twój układ trawienny. W rzeczywistości może to spowodować, że twoje ciało przejdzie w tryb walki lub ucieczki, co może prowadzić do wszelkiego rodzaju problemów zdrowotnych. Dlatego ważne jest, aby nauczyć się, jak prawidłowo spożywać jedzenie. Posiadanie tej wiedzy pomoże Ci uniknąć niektórych z tych problemów zdrowotnych.
Woda
Poświęcenie czasu na zmierzenie temperatury wody, w której spożywasz posiłki, jest koniecznością. Nie tylko będziesz w stanie zobaczyć, jak dużo wilgoci jest uwalniane, ale będziesz w stanie powiedzieć, czy przegotowałeś danie, czy nie. Temperatura zimnej wody poniżej 40 stopni Fahrenheita powinna być minimum.
Jeśli jesteś smakoszem, prawdopodobnie znasz już standardową kuchenną zasadę: schładzaj na noc wszelkie duże kawałki mięsa. Dobrze jest też mieć pod ręką termometr, aby móc na bieżąco kontrolować temperaturę potraw. Możesz również użyć tej samej temperatury do zmierzenia temperatury wody w sosie sałatkowym.
Podczas gdy jesteś przy tym, upewnij się, że nalewasz go z dala od siebie. Przyjmując dilligentną postawę, utrzymasz swoje jedzenie w optymalnej temperaturze na dłużej i utrzymasz lodówkę pachnącą świeżością.
Najprostszym sposobem na zrobienie tego jest wylanie go z durszlaka lub miski, albo użycie lejka – te dane są skutkiem badań redakcji strony chcezrobicwielkie.pl. Jeśli używasz blendera, pamiętaj, aby użyć lejka o szerokich ustach. Te same zasady dotyczą kostek lodu w Twoich napojach. Nie zapominaj też o herbacie. Wśród wielu korzyści płynących z jej spożywania, zawiera ona przeciwutleniacze, które mogą chronić Twoje serce.
Dla wszystkich sceptyków, rozważ korzyści płynące z picia większej ilości wody. Nie tylko woda sprawia, że twoje ciało jest nawodnione, ale gasi twoje pragnienie. Twoje tkanki również skorzystają z płynu. Nic dziwnego, że nawodnione ciało jest jednym z najzdrowszych i najbardziej komfortowych, jakie kiedykolwiek będziesz miał. W dodatku jest za darmo!
Jako bonus, twoje jedzenie będzie z większym prawdopodobieństwem zdrowszym i smaczniejszym posiłkiem.
Błonnik pokarmowy
W ciągu ostatnich dwóch dekad błonnik pokarmowy był intensywnie badany. Badania wykazały, że ma on pozytywny wpływ na kilka aspektów zdrowia, w tym choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę i raka. Błonnik poprawia również stan zdrowia jelit, utrzymując prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Stwierdzono, że diety o wysokiej zawartości błonnika obniżają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. W przeglądzie z 2018 roku naukowcy stwierdzili, że osoby, które stosują dietę o wysokiej zawartości błonnika, mają niższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2.
Błonnik jest złożonym węglowodanem, który zawiera szereg polimerów. Do polimerów tych należą celuloza, chityna, lignina, pektyny i beta-glukany. Znajdują się one w owocach, warzywach, fasoli, roślinach strączkowych, ziarnach i orzechach.
Skład błonnika pokarmowego zmienia się w zależności od dojrzałości roślin i gatunku. Niektóre z polimerów są bardziej podatne na degradację niż inne. Najbardziej podatnymi polimerami są polisacharydy pektynowe zawierające kwas galakturonowy.
Wpływ stresu cieplnego i mechanicznego na strukturę produktów ubocznych żywności bogatych w błonnik pokarmowy nie jest dobrze poznany. Są one trudne do określenia ilościowego. Na przykład, stres termiczny wpływa na strukturę włókien rozpuszczalnych. Jednak nie wiadomo jeszcze, czy efekty stresu termicznego i mechanicznego są niezależne.
Jedną z metod pomiaru błonnika pokarmowego jest obliczanie jego ilości jako masy pozostałości minus masa białka. Zawartość błonnika pokarmowego jest podawana jako procent masy oryginalnej próbki. Ponadto niektórzy producenci żywności mogą podawać zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego.
Żywność, która zawiera dużą ilość błonnika jest znana z tego, że sprawia, że ludzie czują się pełniejsi przez dłuższy czas. Mogą one również pomóc spowolnić wchłanianie węglowodanów po posiłkach.
Witaminy
Dodawanie witamin do posiłku może być opłacalną propozycją. Otrzymany produkt jest zazwyczaj bardziej odżywczy niż jego niefortyfikowany odpowiednik. Jednak nierzadko zdarza się, że konsumenci spożywają produkty, w których poziom składników jest znacznie wyższy niż na etykiecie. Na szczęście FDA bacznie przygląda się takim działaniom.
Jednym ze sposobów na uniknięcie kłopotów jest zakup liofilizowanych posiłków wzmocnionych premiksem witaminowym. W rzeczywistości wiele badań wykazało, że dodanie witamin może poprawić jakość produktu, co prowadzi do bardziej satysfakcjonującego i zdrowszego jedzenia. Podobnie, dodanie witamin do posiłku może również zmniejszyć ilość tłuszczu, który jest spożywany. Najlepsze jest to, że jest to łatwe do zrobienia. Oprócz ważenia i mierzenia, proces może być również usprawniony dzięki zastosowaniu maltodekstryny, związku rozpuszczalnego.
Oprócz wzbogacania posiłków, możesz również uzyskać swoją dawkę witamin jedząc więcej warzyw i owoców. Jednak najlepszym sposobem na czerpanie korzyści z witamin jest spożywanie ich w naturalnej postaci. Aby uniknąć kłopotów związanych z gotowaniem lub odgrzewaniem jedzenia, możesz spróbować metod szybkiego gotowania, takich jak sous-vide i piece konwekcyjne. Odpowiednie badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wykazało, że spożywanie warzyw i owoców podczas upałów może prowadzić do zmniejszenia ryzyka chorób serca, reumatoidalnego zapalenia stawów i raka.
Jest jednak jedno zastrzeżenie. Podczas gdy jedzenie owoców i warzyw w ich rodzimej formie może być dobrym sposobem na uzyskanie korzyści zdrowotnych owoców, spożywanie ich w dużych ilościach może prowadzić do zwiększenia ryzyka problemów zdrowotnych. FDA szuka sposobów na zmniejszenie ryzyka, ale nie można oczekiwać, że zostaniesz wyleczony z choroby po prostu jedząc więcej tego samego.
Ayurveda
Kilku wschodnich praktyków zdrowia mówi, że temperatura żywności jest czynnikiem wpływającym na zdrowie. Niektórzy twierdzą, że gorące jedzenie jest bardziej strawne, podczas gdy inni mówią, że zimne jedzenie jest lepsze. Niektórzy nawet twierdzą, że temperatura żywności jest bezpośrednio związana ze zdrowiem. Podczas gdy Ajurweda mówi, że temperatura posiłków jest ważna, uznaje również, że ciało każdej osoby jest inne. Korzystając z tej wiedzy, można określić, jakie pokarmy należy jeść i kiedy je spożywać.
Ajurweda mówi, że temperatura pokarmów powinna być utrzymywana na umiarkowanym poziomie. Dzieje się tak dlatego, że wysokie temperatury powodują zakwaszenie organizmu. Poza tym niektóre warunki zdrowotne mogą ulec pogorszeniu pod wpływem zbyt wysokiej temperatury.
Ajurweda mówi, że temperaturą można również manipulować poprzez stosowanie pewnych ziół i przypraw. Niektóre przyprawy mają właściwości chłodzące. Można też używać chłodnych owoców, takich jak limonki, śliwki i figi.
Ajurweda mówi, aby unikać ciężkich i tłustych potraw. Sugerują również, aby nie palić i nie pić alkoholu, gdy masz gorączkę niedawnego pochodzenia. Możesz również spożywać herbaty ziołowe i witaminy, jeśli masz gorączkę.
Ajurweda uznaje trzy podstawowe rodzaje energii w organizmie. Te typy energii nazywane są doshas. Każda osoba ma unikalny zestaw doshas. Każda dosha potrzebuje innego paliwa do spalania.
Ajurweda dzieli ludzi na trzy doshy: Vata, Pitta i Kapha. Są one oparte na ich konstytucjach i wzorcach metabolicznych.
Każdy rodzaj dosha ma swoje specyficzne wymagania dietetyczne. Powinieneś zawsze starać się jeść jedzenie, które uzupełnia twoją dosha. Jest to ważne, aby uniknąć braku równowagi i utrzymać równowagę ciała i umysłu. Musisz również być świadomy własnych słabości. Jeśli nie jesteś pewien, jakie masz doshy, powinieneś porozmawiać z lekarzem.