Dla osób cierpiących na reakcje alergiczne dobrym wyborem może okazać się dieta mająca na celu zmniejszenie objawów alergii. Dieta antyhistaminowa skupia się na eliminacji pokarmów, o których wiadomo, że powodują reakcje alergiczne, a jednocześnie dostarcza składników odżywczych, które pobudzają układ odpornościowy.
Wyeliminuj ze swojej diety wszystkie pokarmy o wysokiej zawartości histaminy
Niezależnie od tego, czy cierpisz na nietolerancję histaminy, czy po prostu chcesz poprawić swój sposób odżywiania, możesz zastosować dietę o niskiej zawartości histaminy. Dieta ta ma na celu wyciszenie stanu zapalnego w organizmie. Eliminuje również pokarmy o wysokim poziomie histaminy. Jest to usystematyzowany program, który powinien być przestrzegany w połączeniu z dietetykiem.
Faza eliminacji obejmuje ograniczenie spożycia pokarmów o wysokiej zawartości histaminy przez cztery tygodnie. Po tym okresie, ponownie wprowadzasz pokarmy jeden po drugim. Należy to robić stopniowo, aby określić swoją tolerancję.
Jeśli nie masz nietolerancji histaminy, powinieneś być w stanie kontynuować jedzenie tych samych pokarmów, które wcześniej spożywałeś. Powinieneś również nadal unikać pokarmów, o których wiesz, że wywołują Twoje objawy. Jeśli nie jesteś pewien, porozmawiaj ze swoim dietetykiem lub lekarzem.
Pokarmy o wysokim poziomie histaminy to m.in. dojrzałe sery, skorupiaki, żywność fermentowana i ekstrakt drożdżowy. Objawy mogą również wystąpić po zjedzeniu świeżych warzyw, owoców i białek. Warto rozważyć prowadzenie dziennika żywieniowego, aby śledzić swoje reakcje na różne pokarmy.
Należy również unikać przechowywania żywności przez długi okres czasu. Im dłużej żywność jest przechowywana, tym większa ilość amin biogennych.
Należy również unikać spożywania pokarmów zawierających ekstrakt z drożdży, w którym odnotowano wysoką zawartość inhibitorów DAO. Pokarmy bogate w histaminę mogą również wywołać podrażnienie skóry, biegunkę i bóle głowy.
Możesz również zastąpić pokarmy o wysokiej zawartości histaminy pokarmami o niskiej zawartości histaminy. Obejmuje to świeże, niegotowane owoce i warzywa. Należy również pracować nad zmniejszeniem poziomu stresu. Możesz również spróbować ćwiczeń fizycznych, aby pomóc w opanowaniu objawów.
Jeśli nie jesteś pewien, czy masz nietolerancję histaminy, porozmawiaj z lekarzem lub pracownikiem służby zdrowia. Ważne jest, aby współpracować z dietetykiem, aby upewnić się, że Twoja dieta niskohistaminowa zawiera różnorodne pokarmy, które pomogą Ci poczuć się lepiej.
Kwercetyna zmniejsza uwalnianie histaminy
Stosowanie kwercetyny może być pomocne w leczeniu astmy alergicznej. Stwierdzono, że hamuje ona aktywację eozynofili i zmniejsza uwalnianie histaminy. Hamuje również produkcję IgE w surowicy. Stwierdzono również, że zmniejsza uwalnianie IL-8 i MCP-1 w komórkach nabłonka dróg oddechowych.
Ponadto kwercetyna może zmniejszyć objawy pokrzywki. Stwierdzono, że zmniejsza ilość histaminy produkowanej w komórkach tucznych. Może również pomóc w stabilizacji błon komórek tucznych.
Badania wykazały również, że kwercetyna zmniejsza uwalnianie IgE i MCP-1. Może również pomóc w uspokojeniu stanu zapalnego, który jest często związany z alergiami.
Kwercetyna występuje w winach z czerwonych winogron, niesfermentowanej zielonej herbacie, jabłkach, cebuli i zielonej papryce. Można ją również przyjmować doustnie. Zalecana dawka wynosi od 600 do 6000 mg, podzielona na przestrzeni pustego żołądka.
Kwercetyna może być również przydatna w leczeniu przewlekłego zespołu bólowego miednicy. Stwierdzono również, że poprawia syntezę ceramidu, rodzaju lipidu, który łagodzi stan zapalny skóry. Ponadto stwierdzono, że kwercetyna hamuje wzrost kilku linii komórek nowotworowych. Hamuje również śmierć komórek spowodowaną absolutnym etanolem.
Stwierdzono również, że kwercetyna hamuje biosyntezę leukotrienów. Może to być głównym czynnikiem wpływającym na jej korzyści. Może również pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń wywołanych przez wolne rodniki.
Kwercetyna może być stosowana w połączeniu z innymi naturalnymi środkami w celu poprawy reakcji leczniczej u pacjentów z egzemą. Może być również przydatna do zmniejszenia objawów kataru siennego.
Ponadto kwercetyna może być przydatna w leczeniu przewlekłego zapalenia prostaty. Jest to również znany środek przeciw wrzodom. Może być również pomocna w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia zaćmy.
Witamina C wzmacnia układ odpornościowy
W sezonie przeziębień i grypy wiele osób zwraca się o pomoc do witaminy C. Witamina C jest rozpuszczalnym w wodzie antyoksydantem i wspiera różne funkcje komórkowe układu odpornościowego. Jest również silnym środkiem redukującym i może być stosowana w leczeniu infekcji dróg oddechowych. Ważne jest, aby spożywać odpowiednie ilości witaminy C w ciągu dnia, aby utrzymać normalne funkcje odpornościowe.
Witaminę C można znaleźć w różnych owocach i warzywach. Ponadto można ją znaleźć w suplementach multiwitaminowych. Posiada szereg właściwości antyoksydacyjnych, w tym zdolność do ochrony cząsteczek przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Jest również silnym kofaktorem dla enzymów, które są ważne w syntezie hormonów. Jest również związkiem plejotropowym, który zwiększa chemotaksję, fagocytozę i aktywność oksydacyjno-redukcyjną (redox).
Witamina C jest niezbędnym mikroelementem dla człowieka. Większość dorosłych potrzebuje co najmniej 90 mg rzeczy dziennie. Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie dziennego zapotrzebowania na witaminę C jest spożywanie dużej ilości pokarmów ją zawierających.
Podczas gdy jury jest nadal na skuteczność witaminy C jako remedium na przeziębienie, wydaje się być skutecznym antyoksydantem. Może również wzmocnić układ odpornościowy poprzez wzmocnienie membran tłuszczowych w tkance łącznej. Ponadto może być łagodniejszą formą środka przeciwzapalnego.
Podczas gdy rola witaminy C jako przeciwutleniacza niekoniecznie jest najbardziej ekscytującą rzeczą do poznania, to wciąż jest ważne. Witamina C jest również ważnym związkiem oksydacyjno-redukcyjnym (redoks), co oznacza, że uczestniczy w recyklingu innych antyoksydantów. Jest to ważne, ponieważ właściwości antyoksydacyjne witaminy C pomagają również chronić przed wolnymi rodnikami.
Witamina C to także świetny sposób na walkę z wolnymi rodnikami, które uszkadzają DNA i mogą powodować szkodliwe stany zapalne. Ponadto jest kofaktorem dla wielu enzymów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do nich enzymy odpowiedzialne za syntezę hormonów oraz białka budujące kolagen.
Ryby
Osoby z nietolerancją histaminy mogą skorzystać z diety niskohistaminowej. Jest to restrykcyjna dieta, która ogranicza pokarmy o wysokim poziomie histaminy i zachęca do minimalnego spożycia alkoholu. Przy długotrwałym stosowaniu dieta niskohistaminowa może prowadzić do niedożywienia. Ważne jest, aby omówić to z zarejestrowanym dietetykiem, aby upewnić się, że stosujesz dietę o niskiej zawartości histaminy prawidłowo.
Histamina jest aminokwasem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Jest obecna w wielu pokarmach, w tym w rybach. Jednak wysoki poziom histaminy może powodować problemy żołądkowo-jelitowe i może pogarszać objawy niektórych chorób alergicznych.
Wysoki poziom histaminy w rybach jest zazwyczaj oznaką, że ryba jest zepsuta. Niewłaściwe przechowywanie ryb może również prowadzić do produkcji histaminy.
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (USFDA) wydała wytyczne dotyczące ryb i produktów z owoców morza. Zawierają one rozdział dotyczący powstawania histaminy. Wymieniono w nim również ryby, które zostały zidentyfikowane jako wrażliwe na histaminę. Do tych gatunków należą makrele, jack i horse mackerel, pilchard, and Sardinella spp.
Inne rodzaje ryb z rodziny Scombridae są również powiązane z zatruciem histaminą. Należą do nich tuńczyk, śledź, makrela i inne gatunki.
Do innych rodzin ryb, u których stwierdzono podatność na zatrucie histaminą, należy rodzina Carangidae. Obejmują one tuńczyka białego, makrelę, Sardinella spp. i bluefish.
Od 2005 roku do września 2014 roku w Australii miało miejsce sześć przypadków wycofania żywności z rynku. Większość wycofań dotyczyła produktów importowanych. Jednak niektóre produkty krajowe również zostały wycofane.
Według USFDA, poziom działania wadliwego dla histaminy w tuńczyku wynosi 50 ppm. Objawy toksyczności histaminy mogą rozpocząć się już po pięciu do trzydziestu minutach po zjedzeniu zepsutej ryby. Objawy utrzymują się zazwyczaj przez osiem do dwunastu godzin. Objawy zazwyczaj poprawiają się po zastosowaniu leków.
Resztki
Czy szukasz najlepszego artykułu spożywczego o niskiej zawartości histaminy, aby ugotować burzę, czy po prostu chcesz przetestować wody, będziesz zadowolony wiedząc, że resztki nie są złe. W rzeczywistości, są one doskonałym sposobem, aby pozostać na torze z diety antyhistaminowej. Jeśli jesteś parą, możesz podzielić się resztkami i oszczędzić sobie kłopotu gotowania ich od nowa.
Pierwszą rzeczą, którą powinieneś zrobić, jest ugotowanie jedzenia, aby zmniejszyć poziom histaminy. Następnie schłódź jedzenie w dobrze wentylowanym miejscu i przechowuj je w lodówce nawet przez dwanaście godzin. Innymi słowy, najważniejszym krokiem jest planowanie z wyprzedzeniem. Możesz nawet zamrozić resztki w małych porcjach, aby zaoszczędzić na sprzątaniu. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zachowaj ostrożność podczas odgrzewania resztek w mikrofalówce, aby zmniejszyć poziom histaminy. Na koniec, nie zapomnij wypić szklanki wody przed i po spożyciu posiłku. Utrzymanie nawodnienia jest jednym z najlepszych sposobów na zmniejszenie poziomu histaminy.
Jak prawdopodobnie możesz powiedzieć z nazwy, najlepszym artykułem spożywczym o niskiej histaminie do wypróbowania jest domowy posiłek. Jednak jeśli twój budżet nie rozciąga się na szefa kuchni dla smakoszy, najlepiej zrobić to z tanim i wesołym obiadem w postaci resztek. To samo dotyczy obiadu. W końcu najważniejsze jest to, że nie chorujesz podczas jedzenia. Ostatecznie, najlepszym artykułem spożywczym o niskiej zawartości histaminy jest dobrze zbilansowany posiłek, który jest ugotowany na świeżo. W końcu nie chcesz zachorować podczas próby oszczędzania na kosztach żywności. To powiedziawszy, możesz chcieć zrobić trochę badań przed rozpoczęciem podróży na diecie o niskiej zawartości histaminy.