W przeciwieństwie do ksylitolu, Erytrytol jest słodki, ale jest również bardzo dobrym wyborem dla Twoich zębów. W rzeczywistości jest to świetny antyoksydant, który wymiata wolne rodniki. Jest również silniejszy dla twojego zdrowia zębów niż ksylitol. Jest to również alkohol cukrowy, co oznacza, że jest droższy niż cukier.
Jest to alkohol cukrowy
erytrytol jest alkoholem cukrowym, który może być stosowany jako zamiennik cukru w wypiekach. Uważany jest za bezpieczny dla osób z cukrzycą i osób zdrowych. Jest również korzystny dla osób, które chcą schudnąć. Jest niskokaloryczny i nie ma negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi. Została również uznana za bezpieczną do spożycia przez zwierzęta.
FDA zatwierdziła erytrytol jako dodatek do żywności w 2001 roku. Światowa Organizacja Zdrowia zatwierdziła również erytrytol jako substytut cukru. Jest on dostępny w formie sproszkowanej i w granulkach krystalicznych.
Erytrytol jest podobny w smaku do cukru stołowego. Jest wytwarzany przez fermentację skrobi pszennej i kukurydzy. Jest około 60 do 80 procent tak słodki jak cukier. Jednak erytrytol ma mniejszą moc słodzenia niż cukier.
FDA zatwierdziła erytrytol jako zamiennik cukru dla diabetyków. Jest on również bezpieczny do stosowania przez osoby zdrowe oraz do spożycia przez zwierzęta. Jest to alkohol cukrowy, który jest metabolizowany przez organizm i wydalany z moczem. Jest również wchłaniany do krwiobiegu i nie ma negatywnego wpływu na poziom cukru we krwi.
Wykazano również, że erytrytol ma pozytywny wpływ na zdrowie układu pokarmowego. Jest również stosowany do pomocy w redukcji płytki nazębnej. Spowalnia wzrost jednego rodzaju bakterii, które powodują ubytki.
Niektóre alkohole cukrowe mogą powodować problemy trawienne. Bakterie w ustach rozkładają cukry na kwas, który może uszkodzić szkliwo zębów. Inne alkohole cukrowe mogą działać w okrężnicy jak środki przeczyszczające. Są one również związane ze zwiększonym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych.
Niektóre badania pokazują, że erytrytol nie powoduje przyrostu wagi. Jednak warto czytać etykiety żywności, aby mieć pewność, że dokonujesz najlepszego wyboru dla swojego zdrowia. Może nie być dobrym substytutem cukru.
Jeśli obawiasz się wpływu erytrytolu na swoje zdrowie, to nie powinieneś go stosować. Może on powodować skutki uboczne, w tym nudności, skurcze i nadmiar gazów. Może również nasilić zespół jelita drażliwego. Jeśli doświadczasz tych skutków ubocznych, powinieneś przestać stosować erytrytol i skontaktować się z lekarzem.
Jest wymiataczem wolnych rodników
W przeciwieństwie do innych słodzików, erytrytol nie ma wpływu na insulinę ani poziom cukru we krwi. Zamiast tego ma właściwości antyoksydacyjne i może chronić przed uszkodzeniami naczyń krwionośnych wywołanymi hiperglikemią.
Wolne rodniki to niestabilne cząsteczki, które są naturalnie tworzone przez organizm w wyniku normalnych procesów fizjologicznych. Mogą one powodować uszkodzenia innych cząsteczek i mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów. Są również produkowane przez organizm w wyniku ekspozycji na źródła zewnętrzne. Ponadto, stres oksydacyjny jest związany z hiperglikemią. Dla diabetyków zmniejszenie stresu oksydacyjnego jest ważne.
Erytrytol może być stosowany jako zamiennik cukru w różnych produktach spożywczych. Może być również stosowany w preparatach płynnych i stałych. Można go znaleźć w owocach, grzybach i żywności fermentowanej. Jest również stosowany jako sztuczny słodzik.
Oprócz słodkiego smaku, erytrytol jest również wymiataczem wolnych rodników. Podczas metabolizmu, erytrytol reaguje z rodnikami hydroksylowymi tworząc erytrozę. W organizmie erytroza jest przekształcana w acetylo-fosforan i D-erytrulozę. Ponadto erytrytol może być wydalany z moczem.
Kiedy erytrytol jest przyjmowany doustnie, w ciągu kilku sekund dostaje się do jelita grubego. Następnie jest przekształcany w erytrozę w błonach jelitowych. Proces konwersji jest odwracalny. Enzymy biorące udział w przemianie nazywane są reduktazami erytrozy.
Do enzymów biorących udział w konwersji erytrytolu do erytrozy należą erytroza-4-fosfataza i reduktazy erytrozy. Enzymy te występują u szczepu cyjanobakterii Synechocystis PCC6803.
Erytrytol jest naturalnie występującą substancją słodzącą, która jest stosowana w różnych produktach spożywczych. Jest to alkohol cukrowy o strukturze czterowęglowej, który ma około 75 procent słodyczy sacharozy. Jest również stosowany w wielu przyjaznych konsumentom pastylkach i leczniczych gumach do żucia. Jest również stosowany w syropach, cukierkach i innych preparatach stałych. Jest stosowany w przemyśle spożywczym od ponad dekady, ale nie jest jeszcze szeroko stosowany w Stanach Zjednoczonych.
Szacuje się, że w jednym funcie owoców znajduje się mniej niż 0,02 grama erytrytolu. Jest to zatem jedna z najmniej kalorycznych substancji słodzących. W 2010 roku Komitet Naukowy Unii Europejskiej ds. Żywności stwierdził, że erytrytol jest bezpieczny do stosowania w żywności i napojach.
Jest silniejszy niż ksylitol dla zdrowia zębów
Zarówno ksylitol, jak i erytrytol to niskokaloryczne alkohole cukrowe. Są one używane tradycyjnie od ponad 80 lat, aby zastąpić cukier w słodkich pokarmach. Są one również znane ze swojej zdolności do hamowania metabolizmu płytki nazębnej. Ponadto obie substancje są uważane za bezpieczne przez Center for Science in the Public Interest. Jednak ostatnie badanie sugeruje, że erytrytol może być bardziej skuteczny niż ksylitol dla zdrowia zębów.
Długoterminowe badanie kliniczne zostało przeprowadzone na 579 10-latkach z Carea Joint Municipal Authority for Medical and Social Services w Kymenlaakso, Kuusankoski, Finlandia. Badanie wykazało, że erytrytol jest skuteczniejszy niż ksylitol w zapobieganiu próchnicy zębów. Badanie wykazało również, że grupa z erytrytolem miała mniej zbutwiałych zębów. Jednak grupa ksylitolowa miała większy średni wzrost powierzchni próchnicowych.
Badanie wykazało również, że erytrytol był skuteczniejszy niż ksylitol w hamowaniu wzrostu bakterii. Jednak efekt ten występował tylko w późniejszych etapach wzrostu. W przeciwieństwie do tego, grupa ksylitolu była w stanie zahamować wzrost bakterii przez całą fazę wzrostu.
Ksylitol jest u ludzi metabolizowany inaczej niż erytrytol. Jest też znacznie bardziej toksyczny dla zwierząt domowych w małych dawkach. Dodatkowo w dużych dawkach ma działanie przeczyszczające. Został jednak zatwierdzony jako bezpieczny przez Wspólny Komitet Ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia ds. Dodatków do Żywności oraz Komitet Naukowy Unii Europejskiej ds. Żywności.
Ksylitol jest stosowany w wielu produktach handlowych, aby uczynić je bez cukru. Ponadto dodaje się go do pasty do zębów i innych produktów służących zdrowiu jamy ustnej. California Dental Association zaleca stosowanie produktów zawierających ksylitol trzy do pięciu razy dziennie. Oprócz tych korzyści zdrowotnych, ksylitol został uznany za skuteczny środek na próchnicę zębów i może być stosowany zamiast cukru. Może również pomóc ludziom osiągnąć bardziej stabilny poziom cukru we krwi. Ponadto jest skuteczny przeciwko bakteriom, w tym Streptococcus pneumoniae, podstawowej przyczyny infekcji ucha środkowego.
Zarówno ksylitol, jak i erytrytol mają właściwości antyoksydacyjne. Mają również niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie podnoszą poziomu cukru we krwi. Jednak wykazano, że ksylitol jest bardziej skuteczny niż sorbitol w zmniejszaniu próchnicy zębów.
Jest droższy od cukru
Posiadając naturalne źródło słodyczy, erytrytol jest idealnym zamiennikiem cukru. W przeciwieństwie do cukru, erytrytol nie podnosi poziomu cukru we krwi ani insuliny. Jest również niskokaloryczną, bezkaloryczną substancją słodzącą. Jest szeroko stosowany w słodzikach tabletkowanych, wypiekach, słodyczach, napojach i gumach do żucia. Została również zatwierdzona do użytku w ponad sześćdziesięciu krajach.
W porównaniu z innymi alkoholami cukrowymi, erytrytol ma mniejszą masę cząsteczkową, dzięki czemu łatwiej go mieszać z innymi substancjami słodzącymi. Słodki smak jest podobny do cukru i jest często stosowany w wypiekach low carb. Ma również efekt chłodzenia w ustach. Jest również dobrym zmiataczem wolnych rodników. Może również pomóc w maskowaniu niepożądanych posmaków. Indeks glikemiczny erytrytolu wynosi zero. Jednak erytrytol ma wysokie koszty produkcji.
Może być produkowany ze skrobi kukurydzianej i skrobi pszennej. Podczas procesu produkcji skrobia kukurydziana jest hydrolizowana do glukozy, która następnie jest fermentowana do erytrytolu. Proces produkcji obejmuje również obróbkę wstępną w celu przyspieszenia degradacji.
Chociaż nie jest w pełni trawiony przez organizm ludzki, erytrytol jest naturalnym alkoholem cukrowym, który można znaleźć w żywności i napojach. Alkohole cukrowe mogą być wykorzystywane w wielu zastosowaniach, w tym w farmaceutykach, żywności i kosmetykach. Jednak erytrytol nie jest wchłaniany przez organizm, więc zawarte w nim kalorie są prawie zerowe. Niektóre z innych alkoholi cukrowych obejmują sorbitol, maltilol i izomalt. Te alkohole cukrowe nie podnoszą poziomu cukru we krwi i nie powodują żadnych problemów trawiennych. Jednak sorbitol i izomalt nie są wchłaniane.
Erytrytol jest również stosowany do zastąpienia cukru w żywności dla diabetyków. Jego zastosowanie w żywności jest coraz większe, można go również znaleźć w lekach zawierających inne poliole. Smak erytrytolu jest w dużej mierze podobny do cukru, co jest jednym z powodów jego popularności. Ponadto erytrytol ma zdolność do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi ani insuliny.
Jest również naturalnym zmiataczem wolnych rodników, ponieważ może ćwiczyć swoją aktywność antyoksydacyjną podczas krążenia w organizmie. Może również pomóc w maskowaniu cierpkości i niepożądanych posmaków. Ma również silny efekt chłodzenia w ustach po rozpuszczeniu.