Syrop glukozowo-fruktozowy może mieć negatywny wpływ na zdrowie Twojego organizmu. Zwiększa ciśnienie krwi, wagę i poziom kwasu moczowego. Jest również powiązany ze stanem zapalnym.
Zwiększa masę ciała
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją słodzącą, która w badaniach na zwierzętach zwiększa masę ciała. Badania te pokazują również, że zwiększenie masy ciała nie jest spowodowane samą fruktozą. Może być spowodowany różnicami w metabolizmie lub ekspresji genów.
Zarówno glukoza, jak i fruktoza są węglowodanami, które uruchamiają kaskadę reakcji biochemicznych. Kiedy glukoza jest spożywana, trzustka uwalnia insulinę, która transportuje cukier z krwi do komórek. Kiedy fruktoza jest spożywana, organizm przekształca ją w trójglicerydy, które znajdują się w lipoproteinach o niskiej gęstości. Tłuszcze te są związane z chorobami serca.
Kilka badań wykazało, że fruktoza może zwiększać wagę i ilość tkanki tłuszczowej u ludzi. Może zwiększać tkankę tłuszczową u zwierząt, gdy jest stosowana w diecie wysokoenergetycznej. Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie stosowaną substancją słodzącą w napojach bezalkoholowych i wypiekach. Otrzymywany jest z owoców i warzyw.
W Stanach Zjednoczonych spożycie cukru osiągnęło rekordowy poziom w drugiej połowie XX wieku. Spożycie cukru konsekwentnie związane z otyłością i chorobami metabolicznymi. Zostało powiązane z insulinoopornością, stłuszczeniem wątroby i hiperlipidemią.
Diety wysokofruktozowe mogą zwiększać stężenie kwasu moczowego i trójglicerydów we krwi. Mogą również zmieniać wątrobową produkcję glukozy. Istnieją dowody, że duże ilości fruktozy mogą zwiększać ciśnienie krwi.
Istnieją pewne dowody, że młode kobiety mogą być bardziej podatne na skutki hipertriglicerydemii wywołanej fruktozą. Ponadto badania wykazały, że kobiety, które mają hiperinsulinemię są bardziej podatne na skutki hipertriglicerydemii wywołanej fruktozą.
Badania wykazały również, że fruktoza z diety pochodząca z dodanego cukru może zwiększać ryzyko hiperlipidemii i hiperurykemii. Ryzyko to może być duże, zwłaszcza u otyłych pacjentów z chorobami układu krążenia i hiperlipidemią.
Chociaż związek między wysokofruktozowym syropem kukurydzianym a otyłością nie został w pełni zbadany, możliwe jest, że nadmierne spożycie tego produktu może być czynnikiem epidemii otyłości. Może bowiem zmieniać insulinooporność, poziom kwasu moczowego i wątrobowe wydzielanie glukozy.
Zwiększa kwas moczowy
Syrop glukozowo-fruktozowy zwiększa kwas moczowy. Ostatnie badanie sugeruje, że napoje słodzone cukrem (SSB) są związane z hiperurykemią. Jest to stan, który może przyczynić się do cukrzycy, otyłości i chorób sercowo-naczyniowych. Został on również powiązany z podagrą, kamieniami nerkowymi i chorobami nerek.
W badaniu stwierdzono, że poziom kwasu moczowego w surowicy osób z nadwagą był znacząco wyższy niż u osób z prawidłową masą ciała. Podobnie, względne ryzyko wystąpienia podagry było prawie dwukrotnie wyższe u osób otyłych. Wyższy poziom kwasu moczowego w surowicy przewidywał również obecność zespołu metabolicznego.
W badaniu stwierdzono, że odsetek hiperurykemii w populacji USA wynosił 18,2%. Najwyższy odsetek występował u Afroamerykanów i wynosił 22,5 procent. Odsetek ten był również wyższy wśród osób rasy kaukaskiej, meksykańskich Amerykanów i innych.
Porównanie danych z badania NHANES III (1988-1994) i NHANES 2007-2008 wykazało, że stężenie kwasu moczowego w surowicy wzrosło w tym czasie o 0,15 mg/dl. Konkretnie, większy odsetek Afroamerykanów i Meksykanów miał poziom kwasu moczowego w surowicy powyżej 7,0 mg/dl. Natomiast u osób rasy kaukaskiej i innych odsetek ten był nieco wyższy niż u jednej trzeciej populacji USA.
W badaniu NHANES III stwierdzono również, że częstość występowania nadciśnienia tętniczego była istotnie większa u Afroamerykanów. W szczególności częstość występowania nadciśnienia u Afroamerykanów była większa wśród mężczyzn niż kobiet. Wzrost stężenia kwasu moczowego w surowicy krwi również wiązał się ze zwiększoną częstością występowania nadciśnienia u Afroamerykanów.
Napoje słodzone cukrem są powszechnie związane z otyłością, cukrzycą typu 2 i chorobami układu krążenia. Spożycie SSB zostało również powiązane z podagrą i kamicą nerkową. Jednak związek przyczynowy pomiędzy SSBs a hiperurykemią pozostaje do potwierdzenia w dalszych badaniach.
Zwiększa skurczowe ciśnienie krwi
W kilku badaniach wykazano, że fruktoza zwiększa skurczowe ciśnienie krwi u szczurów. Zwiększone ciśnienie u tych zwierząt jest prawdopodobnie spowodowane zwiększonym wchłanianiem soli w jelicie cienkim. Jednak dokładny mechanizm nadciśnienia wywołanego przez fruktozę pozostaje niejasny.
W tym przekrojowym badaniu sprawdzono związek między fruktozą w diecie a ciśnieniem krwi. Przeprowadziła je Diana Jalal, adiunkt medycyny na University of Colorado Denver Health Sciences Center. Jej zespół oceniał dane pochodzące od 4 528 dorosłych. Uczestnicy zostali pogrupowani w kwartyle na podstawie spożycia całkowitej fruktozy, cukru i węglowodanów w diecie. Wieloczynnikowy model regresji liniowej został użyty w celu dostosowania do czynników zakłócających, takich jak wiek, BMI, obwód talii i aktywność fizyczna.
Wyniki wykazały, że ryzyko wystąpienia nadciśnienia było wyższe wśród mężczyzn, którzy spożywali najwięcej fruktozy. Mężczyźni w najwyższym kwartylu spożycia diety mieli o 9% zwiększone ryzyko wystąpienia nadciśnienia. W przypadku kobiet ryzyko to wzrosło o 20%. W badaniu stwierdzono również, że wyższe spożycie fruktozy w diecie było związane z wyższym ryzykiem wystąpienia zespołu metabolicznego.
Fruktoza ma również zdolność do podnoszenia poziomu kwasu moczowego we krwi. Kwas moczowy hamuje produkcję tlenku azotu, gazu, który pomaga naczyniom krwionośnym zachować elastyczność. Badacze sugerują, że fruktoza może zwiększyć produkcję kwasu moczowego, co następnie prowadzi do produkcji wolnych rodników. Te wolne rodniki są naturalnym produktem utleniania i uszkadzają DNA. Odgrywają również rolę w stanach zapalnych.
Badanie sugeruje, że wyższe niż normalne spożycie fruktozy w diecie może powodować hiperurykemię i nadciśnienie. Ponadto, zwiększone spożycie fruktozy może zwiększać wchłanianie soli w jelitach i kanalikach nerkowych, co powoduje wzrost ciśnienia krwi.
Możliwe jest również, że fruktoza może odgrywać rolę w wielu innych chorobach układu krążenia. Badacze zauważają, że fruktoza zwiększa pośrednio skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi. Fruktoza zwiększa również poziom glukozy we krwi. Glukoza jest najłatwiej dostępnym źródłem energii dla organizmu.
Przyczyny złego wchłaniania fruktozy
Kilka czynników może powodować złe wchłanianie fruktozy. Należą do nich styl życia, genetyka i dieta. Możesz leczyć ten stan poprzez zmniejszenie ilości spożywanej fruktozy.
Wchłanianie fruktozy jest zaburzeniem trawienia w jelicie cienkim. Występuje, gdy transporter GLUT5 jest upośledzony. Transporter GLUT5 jest odpowiedzialny za umożliwienie wchłaniania fruktozy przez organizm. Normalnie jedna cząsteczka glukozy umożliwia wchłonięcie jednej cząsteczki fruktozy.
W przewodzie pokarmowym istnieją dwie drogi wchłaniania fruktozy: z krwiobiegu i przez jelito cienkie. Błona apikalna dwunastnicy jest kluczowym transporterem dietetycznej fruktozy. W przewodzie pokarmowym znajdują się również enterocyty, które są podstawowymi komórkami wchłaniającymi składniki odżywcze. Gdy występują problemy z enterocytami w jelicie cienkim, fruktoza nie może być wchłaniana.
W przewodzie pokarmowym fruktoza jest metabolizowana do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, metanu i wodoru. Te kwasy tłuszczowe są następnie fermentowane przez bakterie jelitowe. Proces ten powoduje wytwarzanie gazu, który może powodować dyskomfort i wzdęcia.
Objawy złego wchłaniania fruktozy są podobne do objawów zespołu jelita drażliwego (IBS) lub nietolerancji laktozy. Pacjenci mogą odczuwać wzdęcia, gazy, ból brzucha i biegunkę. Mogą również doświadczać utraty wagi, bólu głowy i depresji.
Dieta w przypadku złego wchłaniania fruktozy to dostosowany do indywidualnych potrzeb plan, który może pomóc złagodzić objawy tego schorzenia. Obejmuje ona pokarmy, które zostały uznane za szczególnie podatne na fermentację. Obejmuje to suszone owoce, banany, jagody, syrop z agawy i melasę.
Niewłaściwe wchłanianie fruktozy może być również spowodowane dziedziczną nietolerancją fruktozy, która jest rzadkim stanem zagrażającym życiu. Dziedziczna nietolerancja fruktozy występuje w przypadku nieprawidłowości w transporterze GLUT5. Zazwyczaj diagnozuje się ją u dzieci. Niedobór tego enzymu powoduje powstanie toksycznego produktu pośredniego, który przedostaje się do krwiobiegu.
Związane ze stanem zapalnym
Syrop glukozowo-fruktozowy jest związany ze stanem zapalnym, ale jego przyczyny nie są dobrze poznane. Badania wykazały, że spożywanie napojów słodzonych cukrem może wywołać u zdrowych osób zapalenie o niskim stopniu nasilenia. Zapalenie może mieć negatywny wpływ na zdrowie i może zwiększać ryzyko wystąpienia wielu schorzeń zdrowotnych. Zapalenie to przewlekła fizjologiczna odpowiedź na uraz lub uszkodzenie, która może prowadzić do zniszczenia komórek i destrukcyjnych reakcji organizmu.
Przewlekły stan zapalny jest związany z chorobami układu krążenia, otyłością i nowotworami. Może również powodować wzrost ryzyka wystąpienia cukrzycy i udaru mózgu. Może trwać tygodnie, miesiące, a nawet lata. Aby zminimalizować stan zapalny, ludzie powinni ćwiczyć, utrzymywać zdrową dietę i unikać przetworzonej żywności, która zawiera tłuszcze trans.
Fruktoza i napoje słodzone cukrem mogą zwiększać poziom białka C-reaktywnego, markera zapalnego, który jest związany z chorobami układu krążenia. Mogą również zwiększać produkcję kwasu moczowego. Mogą również nasilać choroby zapalne, takie jak podagra.
Fruktoza może również wyzwalać produkcję wolnych kwasów tłuszczowych, które mogą wywoływać procesy zapalne. Te kwasy tłuszczowe mogą kopać procesy zapalne, takie jak tworzenie reaktywnych form tlenu. Jest możliwe, że fruktoza jest bardziej skuteczna w wyzwalaniu stanu zapalnego niż glukoza. Trudno jednak wyciągać wnioski z badań, w których stosuje się ponadfizjologiczne dawki fruktozy.
Zapalenie może być wynikiem wielu przyczyn, w tym przewlekłego stresu, braku aktywności fizycznej, braku ruchu, palenia papierosów i wysokiego spożycia olejów roślinnych. Identyfikacja modyfikowalnych czynników ryzyka, takich jak stres, może prowadzić do obniżenia poziomu zapalenia.
Fruktoza w diecie może odgrywać rolę w zwiększaniu stanu zapalnego, ale jej wpływ na zdrowie jest ściśle związany z ilością spożywanego cukru. Należy przeprowadzić badania, aby ocenić, jak fruktoza wpływa na zdrowie, a efekty powinny być sprawdzone u ludzi.